مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با بیان “تاکنون هیچ محصول تراریختهای در کشور کشت نشده و اجازه کشت پیدا نکرده است”، گفت: هیچ محصول تراریختهای در کشور تولید نمیشود.
به نقل از پارسی پیام ، حسین عزیزی مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در نشست خبری که بهمناسبت روز جهانی غذا در استودیو سلامت وزارت بهداشت برگزار شد در پاسخ به سؤالی درباره وجود مشکل در ترخیص مواد اولیه تولید شیرخشک میان وزارت بهداشت و وزارت صمت اظهار کرد: مواد اولیهای که برای تهیه شیرخشک نوزادان استفاده میشود، شامل املاح و ویتامین و پودر شیرخشک بدون چربی است البته شیرخشک در ایران تولید میشود اما شیرخشکی که برای نوزادان است باید ویژگیهای بهتری داشته باشد، به همین دلیل مقداری پودر شیرخشک بدون چربی هم وارد میشود.
وی با اشاره به اینکه در ایران کارخانهای شیرخشک بدون چربی نوزادان را تولید میکند، توضیح داد: مشکلی که اکنون ایجاد شده، این است که این کارخانه به وزارت صمت اعلام کرده است “میتوانم مواد اولیه همه کارخانههایی را که شیرخشک نوزاد تولید میکنند تأمین کنم” و وزارت صمت هم براساس گفته این کارخانه، تعرفه شیرخشک وارداتی را تغییر داده است، یعنی شیرخشک را که جزو ارز ترجیحی بوده است خارج کرده و روی ارز نیمایی که تقریباً ارز آزاد است، برده است.
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو ادامه داد: در این فاصله مقداری شیرخشک هم که حدود 500 تن اعلام شده است وارد کشور شد و اکنون در گمرک است که برای ترخیص محموله دچار مشکل شدهاند؛ وقتی رفتند محموله را ترخیص کنند، بهعنوان مثال اعلام شده است که “بهجای 4200 تومان باید 30 هزار تومان بپردازید.”، بنابراین قیمت پنج تا 6 برابر افزایش پیدا کرده است. برای حل این مشکل سازمان غذا و دارو با وزارت صمت وارد مذاکره شد و اعلام کردیم که “حداقل این 500 تن را با همان تعرفه قبلی ترخیص کنید و اگر قرار بر تغییر نرخ است، در آینده اعمال شود”. از نظر سازمان غذا و دارو مشکلی وجود ندارد اما وزارت صمت هنوز نپذیرفته است و شیرها در گمرک ماندهاند و این درحالی است که اگر مدت طولانی هم بمانند، فاسد میشوند و ویژگیهای آنها تغییر خواهند کرد و دیگر قابل استفاده نخواهند بود.
عزیزی همچنین در ادامه درباره پرداخت یارانه به دهکهای پایین که وضعیت غذایی مناسبی ندارند، بیان کرد: پرداخت یارانه بهعهده وزارت بهداشت نیست و در جای دیگری انجام میشود البته وزارت بهداشت عضو است و نظراتش را مطرح میکند. وزارت بهداشت درباره کاهش مصرف برخی مواد غذایی مانند لبنیات، مرغ و گوشت هشدارهای لازم را ارائه داده است و دولت با توجه به وضعیتی که از نظر میزان درآمد و مقدار یارانهای که باید تخصیص دهد، دارد، شرایط را بررسی و در صورت نیاز برنامههایی را اجرا میکند.
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو تصریح کرد: در همین راستا سبدهایی را در نظر میگیرد یا یارانه غیرمستقیم به برخی محصولات میدهد تا قیمتشان پایین آید؛ بهعنوان مثال اکنون به نان یارانه قابلتوجهی پرداخت میشود. شنیدهام که برنامههایی در دست اقدام است که یارانهها را افزایش دهند تا 5 دهک اول که قشر آسیبپذیر هستند، از یارانه غذایی استفاده کنند.
وی درباره نظارت بر کیفیت و قیمت محصولات با توجه به روند خشکسالی، ابراز کرد: این موضوع بیشتر به وزارت جهاد کشاورزی بازمیگردد در حقیقت ما تنها مشتری مواد اولیه هستیم، به این معنا که اعلام میکنیم گندم، برنج و یا مواد دیگری را با این ویژگیها میخواهیم که باید این محصولات را با این استانداردها به ما تحویل دهند. وزارت بهداشت تنها عهدهدار وضعیت سلامت و بهداشت است البته مواد غذایی هرچه ارزانتر به دست مردم برسد، وزارت بهداشت حمایت میکند.
موضع سازمان غذا و دارو در زمینه محصولات تراریخته
عزیزی درخصوص موضع سازمان غذا و دارو در زمینه محصولات تراریخته، توضیح داد: تراریخته سه جنبه دارد؛ یکی کاشت محصولات تراریخته است که این موضوع در حوزه وزارت جهاد کشاورزی است؛ تاکنون هیچ محصول تراریختهای در کشور کشت نشده و اجازه کشت پیدا نکرده است بنابراین ما تولید هیچ محصول تراریختهای را در کشور نداریم، فقط درباره واردات ممکن است محصولات تراریخته داشته باشیم که عمدتاً دو نوع هستند؛ یکی ذرت برای خوراک دام و طیور و یکی هم سویا که بیشتر روغن آن وارد میشود.
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو ادامه داد: البته محصولاتی مانند کلزا هم هستند که واردات آنها بسیار کم است. ما وظیفه نظارت بر سلامت این محصولات را از نظر نمونهبرداری بهعهده داریم، وظیفهای درمورد کاشت، ترویج و توسعه آن نداریم و در این خصوص تابع شورایعالی ایمنی زیستی هستیم.
وی تصریح کرد: ما تنها نظارت بر سلامت و مطابقت بر استانداردهای بینالمللی بر اساس استانداردهای اروپا را انجام میدهیم. نظر وزارت بهداشت درباره این محصولات ممتنع است و نه میگوییم خوب و نه میگوییم بد است، محصولاتی هستند که در کل دنیا تولید و مصرف میشوند و ما نظارت بر سلامت آنها را بهعهده داریم. استانداردهای ما در این زمینه بر اساس سختگیرانهترین استانداردها است.
عزیزی در پاسخ به پرسشی درخصوص موضع وزارت بهداشت درباره فودتسترهایی که در فضای مجازی فعالیت میکنند، اظهار کرد: در این زمینه ما دخالتی نداریم؛ فعالیتهایی است که از سوی رستورانها و فستفودها برای تبلیغ و فروش بیشتر انجام میشود که البته آن را تأیید نمیکنیم زیرا معمولاً غذاهایی که خوشمزهاند، مضر هستند و چربی، نمک یا شکر و ادویه زیادی دارند و در مجموع برای سلامتی خوب نیستند اما فعلاً دستورالعملی برای برخورد با این افراد نداریم، شاید این وظیفه وزارت ارشاد و دیگر بخشها باشد که بتوانند با این موضوع برخورد کنند، ما پیگیر هستیم این موضوع سر و سامان یابد و در مجموع مورد تأیید ما نیست.
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو درباره سند امنیت غذایی، با یادآوری اینکه سندهای زیادی در ادوار گذشته تدوین شده است، گفت: اخیراً هم سندی از طرف کمیسیون کشاورزی مجلس پیشنهاد شده بود که نقدهایی از طرف سازمانها و نهادهای مختلف به آن وارد شده است؛ موضوع امنیت غذایی که بیشتر به تولید و تأمین غذا برمیگردد بهعهده وزارت کشاورزی است؛ باید ایمنی غذا را از امنیت غذا جدا کنیم. ایمنی غذا به این معنا که غذای مصرفی مردم سالم باشد و وزارت بهداشت متولی ایمنی غذاست و ما بر سلامت محصولات داخلی و خارجی وارداتی باید نظارت داشته باشیم. در سندهای مرتبط با غذا هرجا از ما دعوت کردهاند، شرکت کردهایم؛ سندهایی از قبل بوده است و در سندهای جدید هم میتوان با توجه به اسناد قبلی موضوعات جدید را وارد کرد تا ایمنی و امنیت غذا ارتقا پیدا کند.
وی همچنین در ادامه درباره حذف برخی مواد غذایی از سفرههای مردم و مشخص کردن جایگزین برای آنها، عنوان کرد: متأسفانه وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو امکانات کمی برای اطلاعرسانی دارند، اما صداوسیما میتواند در این حوزه اقدام کند و اگر از ما دعوت کنند کارشناسان آماده هستند در زمینه همه مسائل مرتبط با غذا در نشستها حضور پیدا کنند و اطلاعرسانی کنند. برخی جایگزینیها خود به خود انجام شده است؛ بهعنوان مثال برنج گران شده است و مردم سراغ نان و ماکارونی رفتهاند که ارزانتر است و خوشبختانه جایگزین بهتری هم است و ارزش تغذیهای بالاتری دارد.
عزیزی با بیان اینکه همچنین میتوان تخممرغ و حبوبات را جایگزین گوشت کرد، گفت: وزارت بهداشت بهدنبال این است که مواد غذایی، ارزانتر به دست مردم برسد، زیرا غذا میتواند از بسیاری بیماریها پیشگیری کند و اگر غذای سالم در اختیار مردم قرار گیرد، هزینههای درمان کاهش پیدا میکند، بنابراین لازم است دولت به غذا توجه بیشتری داشته باشد و در تخصیص یارانه و مالیات که میتواند قیمت مواد غذایی را کاهش دهد، فعالتر عمل کند تا مواد غذایی ارزانتر و بهتر در دسترس آحاد جامعه قرار گیرد.
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در پایان با تصریح به اینکه “تمام غذاهایی که تولید میکنیم تابع استانداردهای ملی و بینالمللی هستند”، اظهار کرد: استانداردهای ملی ما در مواد غذایی صنعتی بر اساس استانداردهای بینالمللی است البته ممکن است برخی از این مواد غذایی نمک، چربی، شکر و یا روغن بیشتری داشته باشند که در این زمینه ما هشدارهای لازم را میدهیم و برچسبگذاری میکنیم تا مردم کمتر مصرف کنند. بخودی خود هیچ غذایی سم نیست و مصرف درازمدت و تداوم آن، مسئله است؛ حتی اگر مواد غذایی مفید مانند شیر هم بهمیزان زیاد مصرف و در آن زیادهروی شود، میتواند مضر باشد.
وجود پالم در لبنیات؟
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در پاسخ به سؤالی درخصوص وجود پالم در لبنیات، عنوان کرد: مسئله روغن پالم یک مسئله قدیمی است که از خیلی سال قبل مطرح شده است، البته ذهنیتی که در مورد روغن پالم ایجاد شده است، آنچنان واقعی و درست نیست، از این محصول در تمام کشورهای دنیا مصرف میشود و اینگونه نیست که مضر باشد و هیچکس مصرف نکند، اما سالهاست که این موضوع مطرح شده و در لبنیات کاربرد آن ممنوع شده است و ما نیز این موضوع را نظارت میکنیم؛ تنها محصولی که در ترکیب آن از پالم استفاده میشود، پنیر پیتزا است، پنیر پیتزا دو مدل است که یکی معمولی و دیگری با روغن گیاهی است که البته نوع دوم بهطور صددرصدی پالم نیست، بلکه ممکن است 30 درصد آن پالم باشد. بهخلاف ذهنیت عمومی روغنهای گیاهی از روغنهای حیوانی بهتر و سالمتر است، مثلاً کره گیاهی بهتر از کره حیوانی است، اما از آنجایی که قیمتش کمتر است، ممکن است در آن تقلب رخ دهد، بنابراین ما این موارد را تحت نظارت داریم.
مرغها هورمونی و تریاکی نیستند!
وی در پاسخ به سؤالی درخصوص اضافه کردن مواد غیرمجاز به آب آشامیدنی مرغها و بحث مرغهای تریاکی نیز، عنوان کرد: این موضوع را مدیر دفتر سلامت وزارت جهاد کشاورزی مطرح کرد که البته ایشان قبلاً رئیس سازمان دامپزشکی بوده است، اما رئیس فعلی سازمان دامپزشکی این موضوع را تکذیب و اعلام کرد که چنین چیزی نیست، ما هم طبق بررسیهایی که انجام دادیم و با آزمایش گوشتِ مرغ، اثری از این قضیه ندیدیم. فکر میکنم که این موضوع بیشتر جنبه شایعه دارد و شاید خیلی کار کارشناسی روی آن انجام نشده است و فردی که این موضوع را مطرح کرده است، بهتر بود که ابتدا بررسیها را انجام میداد و با مدارک و مستندات این موضوع را اعلام میکرد.
وی اضافه کرد: این مباحث مقداری منجر به تشویش اذهان عمومی میشود و ما دوست نداریم که به هیچ عنوان مطالبی مطرح شود که قبل از اینکه ثابت شده باشد، منجر به تشویش اذهان عمومی شود، بنابراین، ما این موضوع را تکذیب میکنیم. هورمونها هم که سالهاست مطرح شده است، چنین چیزی اصلاً نیست و به مرغها هورمون یا تریاک داده نمیشود، تنها چیزی که به مرغها داده میشود، آنتیبیوتیک است که بیمار نشوند، زیرا رشدشان بسیار سریع است و باید بههمراه غذا آنتیبیوتیک بخورند که وجود آنتیبیوتیک را هم در گوشتِ مرغ در چندین طرح تحقیقاتی بررسی کردیم و در هیچ موردی باقیماندهای در گوشتِ مرغ وجود نداشته است، اگر هم بوده در حد مجاز بوده است؛ درباره افزودنیها و سموم شاید فرآوردهای را پیدا نکنیم که اصلاً در آنها وجود نداشته باشد، بلکه هریک از اینها حد مجاز دارند. در این مورد هیچکدام از حد مجاز خارج نبوده و از نظر سلامتی مورد تأیید است و مشکلی ندارد.
چگونگی بررسی سلامت “نان”
عزیزی همچنین درپاسخ به سؤالی درخصوص سلامت نان، خاطرنشان کرد: امنیت غذا، یعنی تولید و تأمین آن بهعهده وزارت جهاد کشاورزی است، بهعنوان مثال، این وزارتخانه باید گندم نان را تولید کند یا با توجه به نیاز کشور وارد کند، بنابراین، در بحث تولید و تأمین غذا وزارت بهداشت دخالت ندارد، اما ما در بحث سلامت غذا نظارت داریم و هر ماده غذایی که بخواهد وارد شود، از جمله گندم تحت نظارت ماست که قبل از ورود آنالیز میکنیم و بعد از ورود هم نمونهگیری و مجدداً آنالیز میکنیم و اگر مشکل نداشت ترخیص میشود، نان هم از نظر سلامتی زیر نظر ما قرار دارد. ما بر این نظارت داریم که نان از نظر فاکتورهای سلامتی مورد تأیید باشد و قیمت و سایر موارد آن در دست ما نیست و بهعهده سازمانهای دیگر است.